En blog om ledelse: Hvad kan et reb gør for dig og dit team?
Ring for pris
+45 71 92 55 63
Dialog-rebet: Munden og krydset
Munden og krydset: På samme tid dialogkort og reb
Her er et reb, der kan printes og lægges ud på mødegulvet. Hvert A4 ark er på samme tid et dialogkort og et udsnit af et reb.
Værdifulde synspunkter
På mødet er I nået til et punkt på dagsordenen, hvor det er værdifuldt, at deltagerne lufter deres mening, deres synspunkt, deres tilgang eller opfattelse. Det kan fx handle om samarbejdet, servicen eller motivationen.
Forestil jer en mund
Lige her kan du introducere dialog-rebet, som er et A4 ark med 4 talebobler og 29 cm reb. Fortæl først dine deltagere, at I nu skal prøve at forholde jer til punktet på dagsordenen. Bed dine deltagere om at følge med ud på gulvet. På gulvet placerer du de 2 endestykker, som om de var mundens mundvige. Gør munden stor nok til, at dine deltagere kan placere sig derimellem. De øvrige mellemstykker lægger du i en bunke foran dig.
I hvilken grad ønsker vi … ?
Nu introducerer du dine deltagere for spørgsmålet, som er relevant for dagsordenspunktet: ’I hvilken grad ønsker vi … ?’ Omdel ’mellemstykkerne’ og bed dine deltagere om, mindst 3 gange (med en ny hver gang), at gå sammen parvis. De kan bruge taleboblerne, som inspiration for samtalerne:
Første taleboble: Hvad tænker du om spørgsmålet?
Anden taleboble: Hvad ville du gerne hviske om spørgsmålet?
Tredje taleboble: Hvad vil du sige højt om spørgsmålet?
Fjerde taleboble: Hvad undrer dig ifht. spørgsmålet?
Når du fornemmer, at dine deltagere har fået talt om punktet med udgangspunkt i en eller flere af taleboblerne er tiden inde til at sætte en proportion på.
Beskriv enderne
Det er din opgave, at illustrere rebets ender, så de på samme tid giver plads til dine deltageres synspunkter og angiver en slags ramme. Du behøver ikke at angive enderne som 1 til 2 mio. eller ’glad’ og ’hadsk’. En skala fra 1 til 10 og en skala fra ’glad’ til ’utilfreds’ kan gøre det. Derfor skal du beskrive dine ender med omhu.
Placer din rebstump og dig selv
Bed dine deltagere om at placere deres rebstump og dem selv med deres synspunkt. Nu kan du bede dem om at vende sig mod den nærmeste kollega og gennemføre en justeringssamtale, for at afklare hvad der gør, at man står der.
Nu har dine deltagere forholdt sig til dagsordenspunktet, talt med 3 forskellige kolleger og har placeret deres rebstump og talt med den nærmeste.
Ventilér synspunkterne
Nu kan det være interessant, at høre input fra dine deltagere. Spørg udvalgte deltagere om deres begrundelse for at stå, hvor de står. Lyt til flere og enslydende og divergerende synspunkter. Spørg også udvalgte deltagere om, hvad der skal til ifht. sagen eller dagsordenspunktet for, at de i dag ville stille sig et andet sted (bed deltageren om at stille sig det nye sted i kortere tid).
Hvad kan være de næste skridt?
Nu har vi alle fået ventileret dagsordenspunktet og vores synspunkter. Hvad kan være de næste skridt? Disse næste skridt kan diskuteres parvis, i trioer eller i plenum. Få ideerne samlet og formuler jeres handlingsplan.
Udvid ’Munden’ til et kryds
Hvis du ønsker mere dybde i refleksionerne, kan du umiddelbart før ’Hvad kan være de næste skridt?’ rette den krumme mund ud samtidig med, at dine deltagere ’holder deres pladser’. Nu lægger du endnu et reb ud, som krydser det første. Nu kan du give deltagerne endnu et spørgsmål i naturlig forlængelse af det første. Dette andet spørgsmål søger dimensionen fx ’Hvor vigtigt vil det være for virksomheden/afdelingen/teamet/dig, at … ’
Definer herefter den nye dimensions ender og bed dine deltagere om at gå til det punkt på den nye, ekstra målestok. Nu kan du igen bede dem om at vende sig mod den nærmeste kollega og gennemføre en justeringssamtale, for at afklare hvad der gør, at man står der.
For at det ikke skal være løgn, kan du tilføre endnu en dimension til krydset. Forestil dig, at I kan udsætte 'sagen' for 3 dimensioner fx 'Resultater, Tilfredshed og Indsats' eller 'Indhold, Faciliteter og Vores adfærd' - blot for at nævne et par stykker. Den 3. dimension kan I sætte proportion på ved at strække højre arm helt ned og venstre arm helt op. Et eller andet sted på denne 'målepind' vil du vurdere den 3. dimension. Vis punktet med en vandret hånd.
Du startede med at placere dig ifht. 1. dimension.
Du udvidede ved også at placere dig ifht. 2. dimension.
Du sluttede af ved at gå i højden ifht. 3. dimension.
Altså illustrerer hver deltager 3 dimensioner.
Rigtig god fornøjelse med jeres refleksioner og jeres næste skridt!
Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE. Kilde: Dr. Roger Greenaway.
Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.