En blog om ledelse: 'De er så flinke hos FONA'
Ring for pris
+45 71 92 55 63
De er så flinke hos FONA …
Sådan lød en kendt radiokædes slogan i 60’erne. Radiokæden lever stadig. Men sloganet har de ikke længere. Og det er lige netop det, denne artikel vil handle om: Har vi værdier eller ej? Og hvis vi har dem, hvad bruger vi dem så til?
Hvad er en værdi?
En værdi kan defineres som et princip, en filosofi eller en ledestjerne som guider vores tanker, beslutninger og handlinger. En værdi er samtidig et valg. Du værdsætter visse typer af adfærd nok til vælge dem frem for adfærd du ellers ville have valgt tilfældigt.
Disse øjebliksvalg afgør, hvor god du er til at nå dine mål på længere sigt. Hvis du har vanskeligheder med at nå det du ønsker dig, så må du først forsikre dig om, at du er dine værdier. Din adfærd viser dine ægte værdier. Men hvis du ikke identificerer og fokuserer på det du ønsker der skal guide dig, så dukker adfærd op tilfældigt og sporadisk, ud fra hvordan du har det eller hvordan din dag har formet sig. Den effektive tilgang er at du identificerer de værdier, der hjælper dig til at opfylde dine mål og så gør dem til en del af alt, hvad du gør.
Noget om værdier til DIG: Vælg dine værdier
Det er mest effektivt for dig, hvis du vælger nogle få værdier, som helt og holdent bliver dine. Her er nogle du kan vælge imellem:
Anerkendende
Balanceret
Omsorgsfuld
Kreativ
Demokratisk
Rummelig
Effektiv
Engageret
Etisk
Venlig
Fleksibel
Lykkelig
Hjælpsom
Ærlig (PS. Der er flere, hvor de kommer fra!)
Når du har valgt en værdi må du i gang med at definere den. Hvad forstår du ved den? Hvordan ser du ud, når du er den? Hvilke ord bruger du, når du er den? Hvordan hjælper værdien dig, når du er i en vanskelig situation? Hvordan hjælper værdien dig, når du fx skal invitere gæster til din fødselsdag?
Gør dine værdier synlige
Det forpligter at vælge værdier. Det er en af pointerne. Og så kan du lige så godt gå hele vejen. Det virker faktisk først, når du går hele vejen. Fortæl andre om dine værdier. Skriv dem på dit visitkort, i din autosignatur, på din hjemmeside, på hoveddøren, i bagruden på din bil, få dem trykt som plakat og print dem altid med ud, når du skriver dit navn. Så ved vi alle hvem du er og hvor vi har dig.
Lev din værdier
Nu skal du så i gang med at bruge værdierne aktivt: Tænke på dem, tale om dem, handle på dem. Dine værdier vil være mest tydelige i din adfærd. Når du vinker til buschaufføren. Når du smiler til politimanden. Når du følger medborgeren over gaden.
Bed om anerkendelse
For at du kan finde ud af, hvor god du er til at leve dine værdier kan du spørge din familie, dine venner og din omgangskreds: Hvilken adfærd kan du foreslå mig, så jeg bedst muligt er i overensstemmelse med mine værdier? Nyd alle de forslag du modtager:
’Én af dine værdier er venlighed. Jeg så, at du vinkede til en buschauffør i går. Prøv om du kan vinke til endnu flere i den kommende uge.’
’Samtidig så jeg, at du havde fuck-fingeren fremme. På hvilke måder stemmer det overens med din værdi, når du samtidig får at vide, at det var mig, der var cyklisten?’
Noget om værdier til DIN VIRKSOMHED
I radiokæden FONA havde de formuleret et slogan, formentlig i overensstemmelse med deres værdier. Her havde de fat i noget rigtigt. Når medarbejderne i en virksomhed har valgt værdierne er næste skridt at proklamere dem, gøre dem officielle og offentlige. Nogle formulerer en sang med værdierne i. Andre skriver dem på deres hjemmeside. Andre igen får trykt T-shirts med lovende budskaber og bannere, der hænger synlige steder i virksomheden. Det er forpligtende måder at proklamere sine værdier på. Men da det er medarbejderne (lederne og medarbejderne) der har valgt værdierne, så er det indlysende, at iværksætte medarbejdervenlige tiltag, så alle kan huske værdierne og bruge værdierne.
Nu følger det store og spændende arbejde med at VÆRE værdierne. Hvad betyder egentlig denne her værdi? Sådan her ser jeg ud, når jeg er den værdi. Her er et billede af mig og en kunde, hvor jeg er vores første værdi.
Processen går ud på at tænke, tale og handle i overensstemmelse med værdierne. Leder til leder. Medarbejder til medarbejder. Leder til medarbejder. Medarbejder til leder. Medarbejder til kunde. Det bliver til mange samtaler om mig og min adfærd. Ja, og hvilken effekt vil det have i jeres virksomhed?
Vi kunne ikke gøre det uden dig!
Tredje og sidste element af din virksomheds værdiproces er at FEJRE det. Normalt når vi forbereder en fejring, så dekorerer vi et rum med balloner og flag og har champagnen på køl. Hvad nu, hvis vi lægger lige så mange kræfter i at dekorere det ’følelsesmæssige rum’ med påskønnelse, anerkendelse, komplimenter og opmuntring.
Vi ønsker alle at blive anerkendt for vores anstrengelser. Vi ønsker at den anerkendelse skal komme fra lederne og kollegerne. Vi ønsker at anerkendelsen kommer i rette tid og på den rette måde: Kære Benny, tak fordi du hver dag minder os om at vi skal virke fantastisk sammen, tak fordi du altid stråler som 2 sole. Vi kunne ikke gøre det uden dig.
Det er også ganske rart at blive anerkendt af kunderne, leverandørerne, samarbejdspartnerne, myndighederne. Som en virksomhed sagde for nylig: ’Her arbejder vi ikke på at få skriftlige klager, vi arbejder på at få skriftlig anerkendelse.
Noget om værdier til DANMARK
Der tales ofte om ’de danske værdier’. Politikerne udtaler sig og henviser til dem, som om de stod nedskrevet et sted og er kendt af alle. Det er de ikke. Vi kan da hver især godt finde på nogle værdiladede begreber, men de bliver ganske tilfældige. Jeg har igennem længere tid forhørt mig hos adskillige danskere, som alle bliver lige lange i blikket og lidt forlegne. Så nævner de nogle elementer. Ingen siger det samme. Altså er vi endnu ikke enige om ’de danske værdier’. Lad os få dem formuleret. Lad os proklamere dem. Lad os leve dem. Lad os fejre dem. Lad os sammen gøre Danmark til vores værdifulde plet på verdenskortet.
Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE.
Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.