En blog om ledelse: Forstå nærvær på 3 minutter

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Hvad er nærvær og hvordan bruger du det?

'Når du er nærværende,' siger Shawn i FISH!, er det som at være sammen med sin bedste ven.'

Hvordan er du nærværende over for den gode kollega, når han har vrøvl med helbredet eller har et andet alvorligt problem? Så yder du ham udelt opmærksomhed. Du fokuserer på hans behov. Du tilsidesætter din egen dagsorden. Du lytter med hans ører. Du føler det han føler. Du har kontakt, og du gør en forskel.

Når du er langt væk

Prøv at overveje denne alt for typiske situation: Du er fysisk nærværende, men dine tanker er millioner af kilometer væk. Du kigger konstant 'forbi' den  anden, på det der lige fanger dit blik. Du kigger ofte på dit ur (uden at den anden person ser det). Din højre hånd leger med mobiltelefonen, mens du venter på det næste vigtige opkald. Lyder dette bare lidt bekendt?

Prisen er gratis

Det koster ikke noget, at være nærværende: Det er overvejende sandsynligt, at du går glip af vigtige øjeblikke i dit liv, hvis du ikke er nærværende for andre. Du er måske fysisk nærværende, men dine relationer er tomme. De andre vil opleve, at de blot er nogle midlertidige stoppesteder på din vej til et helt andet mål.

Hel og fuld opmærksomhed

At VÆRE NÆRVÆRENDE for et andet menneske - uanset det er en kunde, en kollega, en ven eller et familiemedlem - har en stærk virkning. Tænk på hvor dejligt det er, når et andet menneske giver dig hel og fuld opmærksomhed.

Men hvad kræver det, at VÆRE NÆRVÆRENDE?

En gruppe sygeplejersker diskuterede AT VÆRE NÆRVÆRENDE, da en af dem pludselig siger: 'Jeg har for travlt til alt det her.' En kollega siger beroligende, at nærvær ikke tager længere tid og ikke kræver mere arbejde. Hvorfor så ikke VÆRE NÆRVÆRENDE, mens vi gør det vi gør?

Modgift mod udbrændthed

NÆRVÆR kræver heller ikke mere energi. Vi bruger en hel del tid og spekulationer på noget, der er sket i fortiden og noget vi frygter vil ske i fremtiden. Det tager på os følelsesmæssigt og fysisk. En klog mand har en gang sagt, at modgiften mod udbrændthed ikke nødvendigvis er hvile. Modgiften er hjertelighed - at ofre fuld opmærksomhed på hvem du er, mens du gør det du gør. Det er de halvhjertede ting du gør, mens du jonglerer med andre ting, som slider dig op.

Hør, hvad der bliver sagt

Der er også et andet og mere udfordrende element til AT VÆRE NÆRVÆRENDE. Vi har næsten alle lært at høre det, der passer ind i det vi ønsker at høre. Det er vanskeligt at høre, hvad andre siger, når dine tanker har travlt med andre opgaver, travlt med at frygte eller at dømme, travlt med hvem de andre er, eller hvorfor deres udtalelser er rigtige eller forkerte.

NÆRVÆR, at være helt og fuldt til stede, betyder at tilsidesætte det du tror du ved, mens du lytter.

Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE. 

 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: