En blog om ledelse: Sådan motiverer lederen alle medarbejdere samtidigt

Ring for pris
+45 71 92 55 63


Holdet på billedet er de meget berømte fiskehandlere fra Pike Place Fish Co., som i over 20 år har nydt fordelene ved at have en motiverende leder, der satte fokus på samarbejdet. Deres samarbejde er ekstraordinært. Der blev produceret en film om dem. Der blev skrevet flere bøger om dem. Medarbejderne selv skrev bogen GRIB! Lederen skrev bogen 'When fish fly'. Lederen fik også hjælp fra en coach, som deltager på de ugentlige møder. Der var fokus på holdet og deres samarbejde. Pike Place Fish Co. er et godt eksempel på en virksomhed, der oprigtigt, vedholdende og indædt arbejder sammen for hver dag at skabe og fastholde deres engagement.
 
Pike Place Fish Co. fik god hjælp da film og bøger om virksomheden gjorde dem ekstra berømte under navnet FISH!
 
Pike Place Fish Co. er dem der har succes med motivation og engagement. Her kommer et par stykker med fiasko.
 
I DSBs regionaltog er der monteret et skilt ved udgangsdørene. Teksten lyder: 'Spred jer på perronen. 'Ophavsmændene til skiltet forestiller sig nok, at det er muligt at tale til individer og opnå et samlet grupperesultat. Men individer kan ikke træde ud på en perron og agere, som om de har lavet aftaler inde i toget. En aftale kræver, at alle er fyldt godt op med lyst, tro, vilje og værdsættelse til at samarbejde om sagen. Og sådan en aftale kræver også en leder.
 
Nogen går fejlagtigt rundt og tror, at man kan motivere individuelle togrejsende til selv at indgå aftaler om perron-spredning. Det kan man ikke.
 
På mange arbejdspladser står der en opvaskemaskine i køkkenet. Meningen er, at alle skal sætte deres snavsede kopper ind i maskinen. Men af forskellige årsager ender der altid en hel masse snavset service ovenpå opvaskemaskinen
 
'Nå. Jeg troede, at maskinen var fuld eller var i stykker.
 
'Manglende ledelse og motivation gør, at alle medarbejdere bliver småknotne og begynder at udstede spontane oprydningsordrer og glemmer, at give den samlede gruppe lyst, tro, vilje og værdsættelse til at hjælpe hinanden med at holde orden. Det er ikke muligt, at motivere en enkelt medarbejder til at rydde op efter alle, når det i virkeligheden er alles ansvar, at sørge for dem selv. Opgaven ender ofte hos den mest selvopofrende, som er den medarbejder der ikke har det mindste imod, at rydde op efter alle.
 
Nogen går fejlagtigt rundt og tror, at man kan motivere individuelle medarbejdere til selv at indgå aftaler om opvasken. Det kan man ikke.
 
Motivation af én enkelt medarbejders engagement for samarbejde er ikke muligt. Og det er det ikke fordi motivation til samarbejde kun kan ske ved at motivere lysten, troen, viljen og værdsættelsen hos hele holdet på én gang, hvor interessen og forpligtelsen skabes for at være et hold. Det fører ingen steder hen, at motivere én ud af et helt hold på femten til at samarbejde. Hele holdet skal motiveres til engagementet. Hele holdet skal have lyst til at møde op og til at deltage. Hele holdet skal have troen på, at det nytter. Hele holdet skal have viljen til at yde og hjælpe hinanden. Hele holdet skal være værdsættende. Og hele holdet skal have lysten til at fortsætte.
 
Når det ikke er muligt, at motivere én - hvordan motiverer jeg så hele holdet?
 
At stå foran en gruppe af medarbejdere, en gruppe netværksdeltagere, et team, et hold af kursister, en ledergruppe - kan være stressende. Husker jeg nu at sige og gøre alt det jeg planlagde? Jeg har lavet en plan. Jeg har min dagsorden. Jeg har nøgleordene. Jeg har et godt overblik over tiden.
 
Men jeg har intet begreb om, hvordan jeg giver dem alle lyst, tro, vilje og værdsættelse!
 
Vi er heldigvis nogen der har prøvet det. At stå som ledere, kursusledere, netværksledere, mødeledere. Mange gange. Vi har lavet mange fejl. Det er gået galt rigtig mange gange. Og hver eneste gang har vi lært noget. Vi har også lavet mange rigtige. Det er heldigvis gået godt endnu flere gange. Og det har vi også lært meget af. De fleste af de rigtige har vi lært direkte fra Pike Place Fish Co. Vi har lært så meget, at vi i dag, med sikkerhed kan sige: Når du, som leder, ønsker at motivere dit hold til at engagere sig i en sag, en opgave eller en situation, så skal du give dem alle lyst, tro, vilje og værdsættelse. Det skal vi forklare lidt mere.
 
Til formålet har vi formuleret en motivationsmodel, som vil hjælpe alle ledere, der ønsker at motivere deres team, deres hold, deres afdeling. Motivationsmodellen beskæftiger sig med, hvordan lederen tager udgangspunkt i en sag, en opgave eller en situation, som holdet skal samarbejde om. Med modellens 7 trin lykkes det lederen at skabe alle medarbejderes lyst, tro, vilje og værdsættelse.
 
MOVING YOU MODELLENs 7 trin er enkle og lederen kan forberede sig på dem inden han stiller sig op foran holdet:

 

  1. Lederen giver hele holdet lysten til at møde op.
  2. Lederen giver hele holdet lysten til at deltage.
  3. Lederen giver hele holdet troen på, at det nytter.
  4. Lederen giver hele holdet viljen til at yde.
  5. Lederen giver hele holdet viljen til at hjælpe.
  6. Lederen giver hele holdet lysten til at værdsætte.
  7. Lederen giver hele holdet lysten til at fortsætte.
En model som denne viser kun overskrifterne. De enkelte trin lyder selvforklarende. Men hvert trin har en god forklaring, som ingen leder ville undvære. Hvert trin kræver også nogle varianter, så lederen ikke gentager sig selv, men fornyer sig indenfor modellen. Derfor har vi både udviklet motivationsmodellen, konceptualiseret motivationsmodellen og gjort motivationsmodellen kursusvenlig.
 
Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE.
 
FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: