En blog om ledelse: LEG hører ikke hjemme på arbejdspladsen

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Leg er eksperimenteren, læring, interaktion. Overalt hvor kreativitet blomstrer, er der leg i gang

John Yokoyama, ejer af World Famous Pike Place Fish, siger at størsteparten af fiskeforretningens succes er kommet fordi de 'leger'. Ikke overraskende bliver mange mennesker draget af den sjove del af LEG. Når vi ser fiskehandlerne have det sjovt, bliver vi underholdt. Deres legelyst harmonerer ikke med ret mange virksomheders måde at virke på. Mennesker higer efter sjov. Det er en del af det, at være menneske.

Men det medarbejderne vil have, er nøjagtig det, som mange virksomheder frygter mest. De misforstår betydningen af hjertelighed og modsætter sig LEG. Bare tanken om sjov og leg skræmmer virksomhederne. 

Hvad er LEG?

Hvis du tænker i retning af læring, eksperimenteren eller interaktion, så giver det mening. Overalt hvor kreativitet blomstrer, er der leg i gang. Vi lærer alle, som vi gjorde da vi var børn - ved at lege med ideer. Vi lærer ved at tilsidesætte ideen om, at vi er begrænsede - vi åbner vores øjne.  

Hvad er produktiv LEG?

Kasteriet i FISH! er produktiv leg. Det hedder sig, at fiskehandlerne på et tidspunkt forlod disken og bevægede sig ud foran den, for at tage ordrer. Så gik de tilbage bag disken med fisken for at pakke den ind, og taste beløbet ind på kasseapparatet. En dag var de særligt legesyge, og én kastede en laks over disken til en kollega. Heureka! Et højhastigheds leveringssystem var opfundet.  

Vi har brug for en større arbejdsplads

Hvordan kan du opmuntre til LEG? Hjertelighed opstår naturligt i en atmosfære af gensidig tillid. Frihed eller tilladelse på den ene side og ansvarlighed på den anden. Det oplevede vi hos Aspen Skiing Company. Da de havde set FISH!, ville medarbejderne bruge LEG til at skabe flere mindeværdige oplevelser for deres gæster. Medarbejderne ønskede at kende 'legepladsens' størrelse. Hvor langt kunne de gå før de blev kyst tilbage. 'Jeg lagde ud med en forholdsvis snæver legeplads.' - fortalte direktøren os. Til det sagde medarbejderne: 'Nej, vi har brug for en større legeplads - udvidede regler, plads til store armbevægelser, mere tillid.'  

Prøv med tvang

Sammen skabte de et miljø, der var sjovt og inspirerende. Mennesker leger på deres måde. Nogle leger stille. Andre leger slet ikke. Vi har hørt om virksomheder, der brugte FISH! for at få medarbejderne til at smile mere. De påtvang medarbejderne LEG. Og det virkede selvfølgelig ikke.  

Der er naturlige grænser for LEG

Hvis man bruger alle fire FISH! principper sammen, finder man naturligt grænserne. Hvis I fortæller vittigheder, der fornærmer andre, så er I ikke nærværende. Hvis I leger på en måde, som forvirrer og udelukker andre, så gør I dem ikke glade. Men når LEG foregår i samspil med VÆR NÆRVÆRENDE, GØR DEM GLADE og VÆLG DIN HOLDNING, så er det velvalgt, tilfredsstillende og produktivt.  

ADVARSEL

Kaste-scenerne i FISH! er underholdende. Derfor vil nogen tænke, at LEG kun handler om at kaste. 'Der findes millioner af forskellige måder at lege på' - siger J.P. 'Men det behøver ikke at handle om at kaste med fisk.' LEG er en tilstand. Det er mere end bare sjov. Det er en invitation til hjertelighed.

Bloggen er skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE. 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: