En blog om ledelse: Trivsel i kommunen: Er det godt, at medarbejderne holder af deres leder?

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Trivsel i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning

Medarbejderne: 'Anders er en rigtig god chef'

Områdechef Anders Melamies fra CPN er en af de chefer i TMF, der scorer allerhøjest i TMF's Trivselsundersøgelse 2013. Vi har spurgt Anders og hans tillidsmand, hvad han kan. Og hvad fiskehandlere i Seattle har med trivsel at gøre.

Områdechef Anders Melamies er en glad mand. Hans medarbejdere giver ham nemlig rigtig høje karakterer i TMF's Trivselsundersøgelse 2013.

I alle seks spørgsmål, som medarbejderne har svaret på, vurderer de, at Anders ligger på 6 eller derover, hvor 6 og derover er et 'meget højt resultat', mens 4-5 er et 'middel resultat', og 3 og under er et 'meget lavt resultat'.

Anders ligger altså rigtig flot. Hvorfor ligger Anders så så højt? Uddeler han is på solskinsdage, og er han en chef, der lægger sig fladt ned for sine medarbejdere og siger ja til alt?

Tillid frem for mistillid
Ifølge Anders selv er han en chef, der tror på, at alle medarbejdere grundlæggende gør deres bedste ud fra de individuelle ressourcer og rammer, de har. Og at vi alle er forskellige.

Og så besidder Anders en vis ydmyghed over for jobbet. Han ved godt, han kun er der, fordi medarbejderne er der. 'Det kan være godt at huske på, inden man svæver for højt op,' siger Anders Melamies.

Lyt til medarbejderne
Med den ydmyghed følger også, at det er vigtigt at lytte til medarbejderne. 'De har meget at lave, og der kommer næppe mindre arbejde fremover. Derfor prøver jeg at lytte til, hvor medarbejderne mener, vi kan slække lidt den ene uge, for så at nå det hele næste uge,' siger Anders.

Tilliden til medarbejderne betyder også, at Anders lægger meget ansvar ud: 'Det tror jeg gør medarbejderne mere engagerede. Men det betyder også, at jeg kan blive skuffet over manglende resultater. Men den skuffelse er en lille pris at betale for til gengæld at have tillid. Og langt de fleste gange går det jo godt,' siger Anders.

Den moderne bløde chef
Anders er altså den moderne bløde cheftype, der tror mere på anerkendelse og tillid end på mistro og mistillid. Betyder det så, at han ikke kan skære igennem, når der er konflikter?

'Jeg er blevet lidt bedre til at tage konflikten, når den er der. For konflikter løser ikke altid sig selv. Men det er noget, jeg har skullet lære. At gå konflikten i møde,' lyder det fra Anders.

VISION: Højeste trivsel i CPN
Anders' vision har, lige fra han startede som områdechef for et år siden, været, at trivslen i Område Nord skal være den højeste i CPN.

'Med det for øje er jeg heller ikke i tvivl, når jeg skal tage beslutninger: Løs opgaven, så den medfører mest trivsel for flest, så kan det ikke gå helt galt,' siger Anders.

Derfor har Anders også gennemført et såkaldt FISH! forløb. Med inspiration fra nogle sjove fiskehandlere i Seattle leger man sig gennem dagen på arbejde. Det indebærer bland andet, at man:

a. er nærværende
b. leger
c. gør hinanden glade
d. vælger sin holdning

På to dage gennemgik Anders sammen med en konsulent og medarbejderne ovenstående principper. De handler om, hvordan man med meget enkle og gratis metoder selv kan være med til at skabe glæde og trivsel, både hos sig selv og dem man har omkring sig. Det kan være kolleger, familie eller andre.

'Vi lære, at trivsel i høj grad starter hos en selv, og det lærte os, hvordan omgivelserne påvirkes af den holdning, vi vælger. Positivt eller negativt. Hvis vi angriber et kedeligt arbejde på en anden måde, måske med et drys humor, så er der en chance for, at det bliver lidt som en selvopfyldende profeti: Måske bliver det lidt sjovere at udføre opgaven,' fortæller Anders.

Tillidsmanden:

'Ja, han er en god chef'

Tillidsmand for gartnerne i Område Nord, Otte Henning Nielsen, har i over 30 år arbejdet i kommunen under mange forskellige chefer. Spørger man ham om hans mening om Anders som chef, er der ingen tvivl:

Anders Melamies har et tiltalende væsen. 'Godt nok er han vores chef, men man kan tale frit med ham. Derfor går vi heller ikke og putter med noget, som ikke fungerer. Det får trivslen op,' siger Otto Henning.

Han tilføjer, at Anders som chef lægger meget op til, at medarbejderne skal være med til at træffe beslutninger. 'Og så arbejder han med at styrke sammenholdet på tværs af vores teams. For eksempel ved at invitere til eventdag, hvor både gartnere, landskabsarkitekter og opgavekoordinatorer løser fælles praktiske opgaver som at rydde buskads i mosen. Så lærer vi altså kontorfolkene at kende på en helt anden måde,' fortæller Otto Henning.

Tillidsmanden tilføjer, at nogle medarbejdere faktisk godt ind imellem kan savne de mere gammeldags chefer, hvor der var et mere klart hierarki. De kan også savne, at Anders nogle gange er lidt mere tilstede. Derfor er Andres i gang med at se, om han kan lave plads i sin kalender. For medarbejderne skulle gerne blive ved med at trives.

Artiklen her er bragt i Københavns Kommunes interne medarbejderblad i Teknik og Miljøforvaltningen. Oplaget er 2.000 stk.
Tilrettet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE.

 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: