En blog om ledelse: Hvilket samfund ønsker du at skabe?

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Hvilket samfund ønsker du at skabe?

Jeg møder dagligt kolleger, familiemedlemmer og bekendte, som med højrøstede stemmer råder mig til at sætte mit kryds ved et andet politisk parti, abonnere på en anden avis eller stemme JA ved en folkeafstemning. Jeg må sande, at jeg i disse menneskers øjne er galt afmarcheret. Den samtale om vores samfund ønsker jeg at gøre meget bedre.

Jeg arbejder professionelt med at hjælpe virksomheders medarbejdere og ledere til at skabe den virksomhed de ønsker sig. Denne brede formulering (den virksomhed de ønsker sig) kan gøres mere specifik: Den mødekultur, den samarbejdsånd, det serviceniveau, de værdier, den vision m.m. Dette handler altså om virksomheden, afdelingen, teamet – en afgrænset gruppe. Som tilgang til dette arbejde bruger jeg FISH! – en invitation til nogle måder at være på, når man nu skal i gang med at tale om så betydningsfulde ting som ’vores virksomhed’.

Politisk debat – bvadrrr …
Når det gælder vores samfund – Danmark – har jeg opdaget nogle pudsigheder. De fleste danskere er i en eller anden grad optaget af at skabe vores samfund. Vi råder også over nogle professionelle ’skabere’ – dem der kalder sig for politikere og som sidder på Christiansborg. De kommer med ideer og forslag og taler sammen og diskuterer i lukkede og offentlige rum. De står for nogle forskellige synspunkter og når de debatterer, så engagerer de sig følelsesmæssigt. Flere af dem hæver stemmerne og lyder nærmest ophidsede og vrede. Det lyder som om de vil gennemtvinge deres synspunkter.

Klar mening og kort lunte
Sådan nogle mennesker møder jeg privat. Kolleger, familiemedlemmer og bekendte, som råder over et antal meninger og en kort lunte. Jeg skal fandme bare sætte mit kryds ved et andet politisk parti. Jeg skal sgu bare stemme JA. Jeg skal sørme bare abonnere på en anden avis. Alt det lægger jeg ofte øre til og må sande, at jeg i nogle andre menneskers øjne er galt afmarcheret.

Hvad gør jeg nu – lille du?
Her er, hvad jeg vil prøve. Jeg vil øve mig i at spørge til det samfund andre ønsker sig. Jo bedre jeg bliver til det, jo bedre bliver diskussionerne – eller rettere dialogen. Her er nogle af de spørgsmål jeg vil stille, både i en snæver vending og i en intens politisk debat:

Hvilket samfund ønsker du at skabe?
På hvilke måder er dine ideer med til at skabe det samfund du ønsker?
Hvordan ser dit ideal-samfund ud?

Og hvad så … ?
Herefter vil jeg fortsætte med spørgsmål som disse:

Hvad taler vi egentlig om? Hvor stort er dette?
Hvad tænker du egentlig om dette? Hvordan fornemmer du, at sagen tager sig ud?
Af hvilke årsager skete det? Hvad ligger der bag?
Hvad skal der gøres og hvem gør det?

Jeg satser på, at jeg vil opnå nogle saglige og realistiske samtaler, som kan medvirke til et samfund, hvor flere lytter til flere og derved forstår mere. Så kan vi begynde at tale om kvalitet og værdighed i den livsvigtige debat vi skal have om vores samfund – Danmark.

Til mig selv siger jeg: ’Rigtig god fornøjelse med at lytte til det Danmark andre ønsker at skabe og det Danmark jeg ønsker af skabe!’

Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE.

 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: