En blog om ledelse: Sådan blev vi verdensmestre i arbejdstrivsel

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Implementering af FISH! på Gården

Gården er et socialpædagogisk opholdssted med plads til 4 beboere. Typisk er beboerne døve, udviklingshæmmede, psykisk syge og kan være uforudsigelige enten ved at reagere eller ved at være selvdestruktive.

Det at arbejde på Gården kan I perioder være meget belastende og der er sjældent respons fra beboerne. Trods det har medarbejderne en høj faglighed og er glade for deres arbejde, men hvordan kan vi give den del ekstra opmærksomhed og hvordan bliver vi bevidste om at arbejde med arbejdsglæden? Her kommer FISH! ind i billedet …

Hvad gjorde vi?
Helt konkret afsatte jeg 2 timer på et personalemøde. Jeg inviterede vores supervisor Margrethe (som alle medarbejdere kendte og var trygge ved) til at stå for FISH! præsentationen. På dagsordenen stod kun ’FISH! præsentation’. Resten skulle være en overraskelse.

Til mødet havde Margrethe gjort rigtig meget ud af ’scenen’. Allerede ved døren til mødelokalet stod levende lys og signalerede, at noget var anderledes. Inde i mødelokalet blev vi mødt af fisk i alverdens afskygninger: Fiskemåtter på gulvet, fiskeskåle med fiskelakrids, bamsefisk og en masse sjovt legetøj. En utrolig farverig scene, som skærpede nysgerrigheden.

Mødet gik i gang og Margrethe præsenterede FISH! konceptet og vi startede med ’Lav en fiskestatus’, hvor vi fik øje for, at vi jo allerede gjorde mange ting, som kunne relateres til de 4 overskrifter. En AHA oplevelse, for vi skulle ikke introduceres for noget helt nyt og anderledes, vi skulle ’bare’ blive mere bevidste og gøre mere af alt det vi i forvejen gør og som giver os energi! Margrethe spurgte nu personalegruppen om de ville være med? (frihed til at vælge!) … Spændende stilhed … og alle rundt om bordet sagde JA!

Fedt udgangspunkt. Næste skridt var så at se filmen og her blev både grinet højt og tænkt så det knagede. Filmen blev udgangspunkt for en spændende diskussion, hvor der var rum til at dele alle de ting vi allerede gør, men også rum til fælles refleksion. Bevidstheden blev skærpet og grænserne rykket. Fx var der medarbejdere, der havde det svært med at bollebagning kunne udvikle sig til en leg med mel, som nu pludselig så denne leg i et anderledes perspektiv og som en bevist målrettet handling. Eller kollegaen, der havde det svært med, at en beboer kyssede vinduet, når personalet var udenfor – pludselig rykkede hun fra at se det som et irritationsmoment over fedtede ruder, til en leg, hvor beboerhensynet var i fokus! Eller den kollega, der fik AHA oplevelsen om ’Vælg din holdning’. Jeg har ikke et valg i forhold til at møde på arbejde, men jeg har et valg i forhold til den holdning jeg møder op med på jobbet!

Næste punkt på dagsordenen var, at hver enkelt skulle tage stilling til om de ville FISH! og lave commitment på en helt konkret ting, de kunne tage action på, i forhold til at gøre de 4 principper tydeligere.

  • Én valgte hver dag i en måned, at skrive i kalenderen ’Vælg din holdning’.

  • En anden ville så sommerblomster i haven.

  • Én ville sy hånddukker af gamle strømper og knapper.

  • Én ville lave modellervoks til inspiration for ny leg.

  • Én ville købe udklædningstøj - skøre hatte, klovne næser osv.

  • Én ville købe en bog, hvori vi kunne skrive de gode historier fra dagligdagen.

Én ville købe karton, så vi kunne synliggøre vores commitments på en plakat – det blev til, at vi skriver vores commitments på små lyseblå skyer, som vi klæber op på en blå plakat og skyerne skiftes ud efterhånden, så nye commitments kommer til.

Vi ville have FISH! synligt i vores institution, både for selv at blive mindet om det og for at gøre evt. gæster nysgerrige – så vi fik lavet vores helt egen plakat med de 4 principper.

Sidst men ikke mindst lavede vi en aftale om, at der på hvert personalemøde skulle være et punkt, hvor vi deler de gode historier.

Hvordan virker det?
Efter 10 måneder er vi fortsat godt i gang og glade for konceptet. Vi skifter løbende de små lyseblå skyer ud og vi har stadig vores FISH! plakat hængende på køkkendøren, begge dele for visuelt at blive mindet om det.

Leg
Vi har indkøbt legetøj fx lysende øjne, bløde bolde og tøjdyr, som vi bruger målrettet i leg. Fx har en medarbejder gode erfaringer med at kommunikere til en psykotisk beboer via en lille flagermusbamse og en anden kan nemt være lidt klodset og ’tabe’ de lysende øjne på gulvet, så alle må kravle rundt med rumpen i vejret og hjælpe med at få dem samlet op igen. Alt legetøj ligger synligt i vores opholdsrum. Ellers leger vi med de ting, der er lige ved hånden … pudekamp, mel, et vandsprøjt og bruger os selv. Fx smitter det voldsomt, hvis vi griner sammen og fremprovokerer ’grineflip’. Leg er blevet en bevidst del af vores hverdag og legen er blevet til et målrettet pædagogisk redskab. Via dette er vi blevet endnu bedre til at idégenerere sammen og vi er blevet rigtig gode til at spille med og koble os på hinandens initiativer og ideer. Vi har vilje og mod til at eksperimentere. Der er plads til forskellighed og stor accept af, at vi kan noget forskelligt.

Gør dem glade
Der er klart en faglig tilfredsstillelse i at gøre en forskel for vores beboere og gøre dem glade, vi møder deres initiativer, springer med på deres ideer og gør hver dag til en leg. Hvem siger det skal være kedeligt at gøre rent på værelset? Med høj musik og dans med støvsugeren bliver det til leg. Hvem siger det skal være kedeligt at lave mad? Når man kan jonglere med forskellige ingredienser. Hvem siger der skal være kedeligt at spise aftensmad? Når hver dag kan gøres til en fest med dug, servietter, lys, vand på tomme vinflasker og personale i en sort jakke som overtjener.

En stor succes var det den dag, da en beboer fik en dans med overtjeneren før hun forlod ’Restaurant Spisebordet’ (tro mig - det er ikke kun sjovt for beboerne!).

Men nu skal det hele ikke handle om beboerne, for 'Gør dem glade' kan også relateres til kollegerne. Vi har hentet en stak gratis postkort på cafeerne og de bliver flittigt brugt blandt personalet.

Når man møder ind på arbejde og finder et anerkendende postkort i sit dueslag … bliver man glad. Når kolleger ikke kun bemærker, men også kommenterer de gode ting man gør … bliver man glad.

Når kollegaen siger ’Tak for i dag’ eller ’Tak for en dejlig vagt’ … bliver man glad.

Vær nærværende
I vores relation er der kun dig og mig i hele verden. Dette er gældende uanset om vi er sammen med en beboer om at ligge vasketøj sammen eller vi har en faglig diskussion med en kollega. Vi ser hinanden, lytter til hinanden og respekten for hinandens forskelligheder er blevet synlig. Vi øver os i at være til stede i nuet.

Vælg din holdning
Dette princip er blevet en integreret del af vores daglige sprogbrug. Disse 3 små ord siger uendeligt meget og alle ved, hvad de betyder. Det kan være den morgen, hvor kollegaen møder ind og alt derhjemme har været håbløst – børnene gik baglæns, manden forstod ingenting og hunden havde tisset i stuen. Vær nærværende, lyt og spørg så ’har du valgt din holdning?’ – en simpel måde at hjælpe kollegaen og forbygge, at den forfærdelige morgen kommer til at smitte af på arbejdsdagen.

Men også i forhold til faglige opgaver kan det være en hjælp, hvis man bliver spurgt, om man har valgt sin holdning. Et eksempel kan være da nyt tiltag skulle sættes i værk og en medarbejder havde meget modstand, så kun alle problemerne osv. Da hun blev spurgt om hun havde valgt sin holdning, kom det frem, at det faktisk var hendes overbevisning. Det ville mislykkes. Med den overbevisning, var det dødsdømt, at lade hende være primus motor på projektet og nu kunne vi handle ud fra det.

Vi er i forløbet blevet meget bevidste om vores egne og hinandens holdninger.

Hvad har vi lært?

  • Vi har lært, at ting tager tid og, at det er vigtigt at gå frem med små skridt.

  • Vi har lært, at det er vigtigt, at alle er med og føler ejerskab – præcist derfor er personalet 2 gange under introduktionsmødet blev spurgt om de ville FISH!

  • Vi har lært, at det er vigtigt at have de samme overskrifter, at agere ud fra.

  • Vi har lært, at acceptere hinanden og se det som en gevinst, at vi er forskellige.

  • Vi har lært, at samarbejde og arbejdsglæde kræver vilje og mod.

  • Vi har lært, at de positive historier skal frem i lyset. Det giver energi at dele dem.

  • Vi har lært, at vi kan lege mere og bruge legen målrettet i den pædagogiske praksis.

  • Vi har lært, at gøre vores kollegaer glade - gøre noget ekstra eller uventet.

  • Vi har lært, at være nærværende. At blive mødt med nærvær gør en forskel.

  • Vi har lært, at vores holdning er afgørende for både os selv, kollegaerne og beboerne.


Hvad har det gjort ved arbejdsglæden?
Vi gik fra introduktionsmødet med håndslag om, at vi ville være verdensmester i arbejdsglæde. Det at blive verdensmester kræver en kæmpe indsats af den enkelt. Det kræver mange timers intensiv træning og det kræver opbakning fra omgivelserne … og det kræver tid.

Dette er skrevet 10 måneder efter introduktionen og vi er rigtig godt på vej, vi er overbeviste om at FISH! principperne var præcist de overskrifter, vi havde brug for, for at vi kunne få større fælles bevidsthed og arbejde mere målrettet med arbejdsglæde begrebet.

Hver enkelt medarbejder kender principperne og arbejder bevidst med dem i dagligdagen. Vi træner intensivt både hver for sig og sammen. Vi har super opbakning fra hinanden. De pårørende og vores samarbejdspartnere og vi har tiden for os … så det er helt sikkert, at vi når i mål og bliver verdensmestre (på et tidspunkt).

Skrevet af Marianne Hvilsom, Afdelingsleder
Aalborg for Døve
Gården, Sigsgaardsvej 19, Kongerslev
Telefon: 99 31 77 23

 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse:
spacer