En blog om ledelse: Virksomheden skal gøre sig fortjent til arbejdsglæde

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Arbejdsglæde er en diagnose

BREAKING NEWS

’Goddag. Kom indenfor. Sid ned. Nå. Den er helt gal med arbejdsglæden. Hvordan kommer det til udtryk? I hvilke situationer? Hvornår på dagen? Det må vi gøre noget ved. Nu udskriver jeg en recept på nogle piller. Hvis du tager 2 piller 3 gange daglig og samtidig tager kontakt til en fysioterapeut, så skulle den være der.’

Sådan lyder det, når du går til lægen og får stillet den behandlingskrævende diagnose: Forstuvet Arbejdsglæde. Diagnose betyder at nogen der er klogere og mere erfarne end du selv, har gennemskuet dig og har fået kundskaber. ’Dia’ betyder gennem, og ’gnosis’ betyder kundskab.

Men det skal du ikke være nervøs for. Arbejdsglæde er en diagnose, som nogle virksomheder bruger som ’et mål for samarbejdet’. Forklaring følger her:

Først virksomhedens beslutning
Nogle virksomheder træffer en beslutning og informerer internt. Med jævne mellemrum udsender de spørgeskema-undersøgelser for at undersøge graden af arbejdsglæde i virksomheden. I spørgeskemaet har virksomheden delt arbejdsglæden op i nogle underpunkter, så medarbejderne har mulighed for at svare på det som virksomheden tror gør dem glade. De indsamlede tal kan nu bearbejdes og præsenteres for ledelsen, som herefter informerer medarbejderne, med nogle ugers forsinkelse.

Hvordan går det?
Den skitserede proces svarer til at lægen spørger patienten hvordan han har det. Patienten svarer beredvilligt. Lægen noterer og voterer. 3 uger senere vender han tilbage med en dom til den nu for længst raske eller afdøde patient. Det hele er foregået i en perfekt lineær proces. Processen er bare værdiløs, ineffektiv og katastrofal.

Et mål for samarbejdet
Nogle virksomheder har brug for at få målt og registreret ’rigets tilstand’. Meget bliver målt. Likviditeten. Omsætningen. Tab på debitorer. Sygefravær. Arbejdsglæde (eller psykisk arbejdsmiljø, temperatur, trivsel eller hvad man nu vælger at kalde det).
Nogle af disse er faktuelle elementer (omsætning, sygefravær og likviditet). Andre er interne oplevelser (arbejdsglæde, trivsel, arbejdsmiljø).

BREAKING NEWS: Arbejdsglæde er en lineal

Mål alt det I vil
Man kan snildt måle højden på et hus, mængden af penge og antallet af sygedage. Men det er anderledes krævende at måle højden, dybden og bredden af glæde. Glæde er, som alle ved, et internt anliggende. Det er individuelt. Og det er behæftet med FRIT VALG.

Når der måles på individer, så skal man tale om det
Arbejdsglæde skal ind under blusen. Det skal internaliseres, gøres internt. Men nu er det bare sådan, at ingen lønseddel, ingen frugtordning, ingen julefrokost, ingen firmabil kan garantere arbejdsglæden. Arbejdsglæde er individuelt, dvs. man ved ikke, hvad der virker for den enkelte, før man talt med ham.

BREAKING NEWS: Virksomheden skal gøre sig fortjent til arbejdsglæde

Invitationen til arbejdsglæde
Man kan ikke implementere arbejdsglæde. Man kan ikke gennemtvinge arbejdsglæde. Man kan ikke bestemme, at vi nu skal have arbejdsglæde. Men hvad kan man så? Nyd disse 7 trin:

ET: Hvad I ønsker, skal I få
Kald alle medarbejdere sammen og fortæl dem, hvad I som ledelse kunne tænke jer. Inviter dem til at tale om det. Sig ikke højt på forhånd, hvad I synes jeres fantastiske samarbejde skal hedde. Det skal den samlede gruppe finde! Når I har fundet DET, så har I jer en overskrift på DET fællesskab I ønsker jer.

TO: Hvad ligger der i ønsket?
Sæt flere ord på ønsket. Fold ønsket ud. Helt ud. Og fold det sammen igen, så alle kan overskue det. Gør det enkelt. Gør det specifikt. Gør det fremadrettet. Og nu kommer det vigtigste:

TRE: Hvordan vil I tale om det?
Sæt det på dagsordenen. Sæt det eftertrykkeligt på dagsordenen. Lad det blive et brændende ønske for jer. Derfor tal om det, juster det, nuancer det, bliv skarp på det, udforsk det, uddyb det, bliv venner med det. Sæt det på kommende møders dagsordener.

FIRE: Nu kan det måles
Aftal først, hvad I vil måle. Og mål det så. Mål det på mødet. Brug håndsoprækning. Brug en målepind på gulvet. Brug bolde i et rør. Mål det fra flere vinkler. Og husk at tale om det. Hvad skal der til for at I kommer højere op, længere ned, tættere på? Mål det nu og her og se resultatet omgående. Mål det op imod andre mål. På hvilke måder stemmer dette mål overens med disse andre mål?

FEM: Find din del
DET I ønsker, og det som ønsket består af, er større end hvad ét menneske kan rumme og indfri. Derfor er hver enkelt medarbejder nødt til at finde sin mindre del. Den del af fællesskabet, som har størst betydning for medarbejderen og som hun har mulighed for at bidrage til.

SEKS: Genskab DET hver dag
Du vågner. Du børster tænder. Du iklæder dig tøj og sko. Du ankommer til jobbet. Nu skal DET genskabes. Hver dag. Hver evig eneste dag. Hvordan vil du gøre det? Fortæl dine kolleger, når du oplever at de genskaber det. Og hjælp hinanden med at udvikle det.

SYV: Inviter nye med
Nu har I skabt en ny bevægelse hen imod en strålende fremtid. Når nye medarbejdere dukker op, har I opgaven med at invitere dem med i jeres fremtid. Opgaven går ud på at de får mulighed for at finde deres andel, af jeres alle sammens DET.

BREAKING NEWS: 7 trin til det I ønsker på jobbet

Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE.

 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: