En blog om ledelse: Derfor skal alle værdsætte alle i teamet

Ring for pris
+45 71 92 55 63

Sådan bliver ros og værdsættelse til din boomerang

Prøv at forestille dig, at alle dine medarbejdere er aktive, gør hinanden glade, påskønner hinanden synligt mens de bevæger sig kvikt rundt på gulvet i jeres mødelokale. Som på billedet ovenfor. Det kan du sagtens forestille dig. Godt. Så er det nu, jeg vil fortælle dig, hvad denne artikel har at gøre med 'motiverende ledelse'. Jeg lover dig, at der undervejs vil dukke flere nyheder op. Lad os komme i gang.

Verdens bedste øvelse

Jeg vil begynde med at fortælle dig om en af verdens bedste øvelser. En øvelse er sådan en, som undervisere og ledere kaster medarbejdere ud i, fordi de skal prøve noget i 'virkeligheden'. Nogle øvelser er vildt sjove og inspirerende. Andre øvelser bruges fordi underviseren har spottet et behov for lidt involvering. Andre igen bruger øvelser fordi de vil sætte noget i gang, som med sikkerhed kun er en icebreaker.

En øvelse, der forklarer sig selv

Uanset hensigten, så er nogle øvelser mere passende end andre. Den øvelse jeg vil fortælle dig om er passende, kort, sjov og meget inspirerende. Man behøver næsten ikke at tale om øvelsen bagefter. Den forklarer sig selv. Som leder kan du nemt gennemføre øvelsen og tale kort og fornuftigt om den bagefter.

Et papkort, en snor og en pen

Jeg plejer at uddele en kuglepen, et papkort og en snor til hver enkelt deltager. Papkortet er udstyret med et par huller, som snoren kan trækkes igennem. Herefter kan snoren bindes, så kortet kan monteres rundt om halsen.

Så går jeg i gang med at forklare øvelsen. Først inviterer jeg alle ud på et åbent gulv. Der står de så og er lidt spændte og forventningsfulde. Enkelte tænker: 'Åh, nej, nu skal vi lege.' Andre tænker: 'Endelig lidt afveksling.' Men jeg plejer, at skride til en forklaring af, hvad det betyder at man i et team giver hinanden ros, anerkendelse, påskønnelse og værdsættelse. Jeg viser, hvordan øvelsen vil forløbe. Kortet skal hænge på ryggen, så det er nemt at komme til med en kuglepen. Jeg tager tid på stopuret og alle har 3 minutter til at skrive en konkret påskønnelse på så mange rygge, som de kan nå.

Ros, så ruderne dugger

Alle forstår opgaven. De går omgående i gang. Alle ser glade ud i ansigterne. Det kilder tilmed på ryggen. Langsomt dannes der 'slanger' af medarbejdere, der er i fuld gang med at skrive og fnise og bevæge sig ret hurtigt. Jeg holder øje med tiden og siger højt: '2 minutter tilbage.' Det sætter som regel lidt mere gang i slangerne. Alle opper sig. Et minut senere siger jeg: '1 minut tilbage.' - og et halvt minut senere siger jeg: '30 sekunder tilbage.'

Tiden er udløbet

Når tiden er udløbet siger jeg: 'Tiden er gået. Gør jer færdige med den ryg I er i gang med og sænk pennen. Og så må I godt sætte jer ned igen - uden at læse, hvad der står på jeres kort på ryggen.'

Alle sætter sig, selvom de har en voldsom lyst til at læse, hvad der er blevet skrevet på deres ryg. Men jeg sætter dem på pinebænken. Vi skal lige tale om, hvad der skete ude på gulvet. Jeg spørger: 'Hvad så I?'

De har selvfølgelig alle haft uhyre travlt med at skrive, blive skrevet på, fnise og finde nye rygge. Derfor har de lidt svært ved lige at beskrive, hvad der foregik ude på gulvet. Derfor gentager jeg stille og roligt: 'Hvad så I?'

Hvis de ikke er tilbøjelige til at fortælle hvad de så, så hjælper jeg dem lidt på vej: 'Hvad så du?' - mens jeg peger på en veltalende medarbejder. Så begynder ordene at flyde og der kommer altid nogle meget fine og vigtige pointer. Jeg stiller det samme spørgsmål flere gange og hver gang kommer der nye og spændende argumenter frem.

Hvad kan bruges og hvad kan ikke bruges?

For at komme i gang med at finde ud, hvad øvelsen skal gøre godt for og for at forankre 'påskønnelse' i teamets hverdag fortsætter jeg mine spørgsmål: 'Hvad kan I bruge fra denne øvelse?' 'Hvad kan I også bruge?' 'Mere I kan bruge?' Det er den positive og anerkendende tilgang.

Men hvad nu hvis, der sidder en enkelt skeptiker i teamet, så skal han også med.

Involver skeptikeren

Derfor spørger jeg også: 'Hvad kan I ikke bruge fra denne øvelse?' Afvent et svar. Hiv gerne et svar ud af dem. Der må være et eller andet I ikke kan bruge fra denne øvelse. Hvis skeptikeren ikke får udtrykt sig, så bliver det til modstand. Og modstand er noget hø og det koster mange penge. Derfor skal du give plads til skepsis og så finde ud af, hvad den skepsis egentlig handler om. Skeptikeren er næppe skeptisk om alt. Han er skeptisk om noget specifikt: 'Vi kan da ikke løbe rundt på mødegulvet hver gang vi skal påskønne hinanden, eller hvad?'

Tak skeptikeren. Tak ham for hans gode melding: 'Det er godt sagt. Nej. Vi skal ikke løbe rundt på hvert møde, når vi skal påskønne hinanden. Der er heldigvis mange forskellige måder vi kan påskønne hinanden på. Disse mange måder kan vi jo prøve af og så vælge vores. Der er tusinde måder, at sige TAK på. Der er tusinde måder, at sige GODT GÅET på. Der er tusinde måder, at sige UDEN DIG VILLE VI IKKE NÅ DET.'

Hvad vælger vi at gøre?

Herfra handler det om, hvad teamet vælger at gøre i morgen, i næste uge, i næste måned, resten af året. Hvis de opdaget, at 'Ros på ryggen' er godt og at det virker, så skal det bruges til mere. Herfra skal I lave en plan for påskønnelse.

Tak alle for deres engagement

De har alle været meget samarbejdsvillige. 'TAK for hjælpen alle sammen. Nu må I godt læse, hvad der står på jeres kort på ryggen.' Der bliver igen fniset, snakket og grinet.

Der er mere, hvor denne øvelse kommer fra

Skriv til mig på michael@LEADERSwarehouse.com så skal jeg nok hjælpe dig og dit team med at få flere ideer til, hvordan I holder fast i 'ros, anerkendelse, værdsættelse og påskønnelse'. Øvelsen med 'Ros på ryggen' er ikke tænkt som en enkeltstående aktivitet. Den er tænkt som et inspirerende oplæg til en kultur, hvor påskønnelse er en naturlig del af virksomhedens dagligdag. Og det er ikke blot en fiks ide eller et quick fix. Det hele tager udgangspunkt i en drivkraft vi alle kender. Hold ud. Læs videre. Nu bliver det stort.

Vælg din boomerang

Alle mennesker rummer en trang til at gøre gengæld. Det er en grundlæggende drivkraft i os alle. Det har det været til alle tider og i alle kulturer. På engelsk hedder det 'reciprocity urge'. På dansk 'trangen til at gengælde'.

Når du giver mig et skulderklap, så giver jeg dig 'noget' tilbage. Når du er venlig over for dine medarbejdere, så er de venlige over for dig. Når du viser tillid, respekt og omsorg, så får du det tilbage. Som når du kaster en boomerang. Den kommer retur.

Derfor skal du vælge, hvilken boomerang du kaster ud. Den kommer tilbage til dig igen.

Som leder har det vital betydning, hvad du sender afsted til dit team. Og du kan tilmed styre det. Derfor har 'Ros, anerkendelse og påskønnelse' en afgørende betydning fordi du som leder introducerer dit team for 'anerkendelse' i en struktureret form og fordi du implementerer 'anerkendelse', som et punkt på dagsordenen. Du kaster en 'anerkendelses' boomerang ud.

Og når du kaster en 'anerkendelses' boomerang ud, hvad tror du så, der kommer tilbage fra medarbejderne?

Skrevet af Michael Meinhardt, LEADERS WAREHOUSE.

 

FLERE GODE FORSLAG TIL DIG
Varen passer sammen med
Andre købte også

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse: